Δασικοί Χάρτες Ιωαννίνων και Αντιρρήσεις

Λεπτομέρεια Δασικού Χάρτη

Ο Δασικός Χάρτης είναι το αποτέλεσμα φωτοερμηνείας αεροφωτογραφιών στις οποίες έχουν αποτυπωθεί με πράσινο χρώμα οι περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί δασικές ή μη εκτάσεις από την δασική υπηρεσία. Κατά την διαδικασία χαρακτηρισμού των εκτάσεων και την σύνταξη του δασικού χάρτη χρησιμοποιήθηκαν οι πρόσφατες αεροφωτογραφίες καθώς και οι αεροφωτογραφίες του έτους 1945.

Αντιρρήσεις σε Δασικό Χάρτη

Οι ανέκαθεν αγροτικές περιοχές βρίσκονται εκτός του πράσινου περιθωρίου και αυτές δεν «θίγονται» από το δασικό χάρτη. Αν όμως τμήμα έκτασης που ο πολίτης θεωρεί ως δικό του είναι εντός των δασικών εκτάσεων (ΔΔ, ΔΑ ή ΑΔ), τότε είναι απαραίτητο να προβεί στις αντιρρήσεις μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ.

Ο σκοπός της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών είναι να ελέγξουν οι πολίτες τις ιδιοκτησίες τους και να υποβάλλουν αντιρρήσεις εάν αυτές -οι ιδιοκτησίες- έχουν περιληφθεί στις δασικές εκτάσεις.

Οι Δασικοί Χάρτες δεν υπάρχουν σε έντυπη μορφή, σε χαρτί, αλλά μόνο ηλεκτρονικά στην σελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου στον παρακάτω σύνδεσμο
Οι πολίτες λοιπόν που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο θα πρέπει να απευθυνθούν σε Δασολόγο ο οποίος θα τους βοηθήσει να εντοπίσουν την ιδιοκτησία τους και θα τους κατευθύνει κατάλληλα στην περίπτωση υποβολής αντίρρησης.

Το έργο των δασικών χαρτών απαλλάσσει από παθογένειες του παρελθόντος, κατά τις οποίες μας ήταν άγνωστο ποιες εκτάσεις είναι δασικές και ποιες έχουν παράνομα εκχερσωθεί. Απελευθερώνει τον χωροταξικό σχεδιασμό και τις αμφισβητήσεις για τις χρήσεις γης και τις παραγωγικές δραστηριότητες. Όμως, το σημαντικό είναι ότι διασφαλίζει το φυσικό περιβάλλον για τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές.

Οι αναρτήσεις εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται στις 10 Φεβρουαρίου και αφορά σε 33 περιοχές της χώρας, καλύπτοντας συνολικά 46,8 εκατομμύρια στρέμματα. Με την εκτέλεσή του, τον Ιούλιο 2017, θα έχουμε τους πρώτους κυρωμένους δασικούς χάρτες, που θα καλύπτουν τόσο μεγάλη έκταση της επικράτειας.

Πρόγραμμα αναρτήσεων:

13/01/2017: Ηλεία, Μεσσηνία, Πιερία, Καβάλα
20/01/2017: Εύβοια, Κοζάνη, Ηράκλειο, Έβρος, Πέλλα, Φθιώτιδα
27/01/2017: Αχαΐα, Αργολίδα, Αθήνα, Ροδόπη, Δράμα, Πρέβεζα, Φλώρινα
03/02/2017: Αρκαδία, Λέσβος, Δωδεκάνησα, Σάμος, Λακωνία, Λάρισα, Κυκλάδες, Χίος
10/02/2017: Κέρκυρα, Ιωάννινα, Δυτ. Αττική, Αν.Αττική, Μαγνησία, Χαλκιδική, Ξάνθη
Για τον αναρτημένο δασικό χάρτη μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να λαμβάνει γνώση στην ανωτέρω ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε., μέσω της οποίας, και μόνο, μπορούν να υποβάλλονται αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου αυτού.

Επισημαίνεται ότι για την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση κάθε ενδιαφερόμενου έχουν συσταθεί Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) σε όλες τις περιοχές των αναρτήσεων, κυρίως στις εγκαταστάσεις των τοπικών Δασικών Υπηρεσιών και έχουν στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό. Με τη συμπλήρωση της φόρμας αντιρρήσεων θα υπολογίζεται το τέλος που αντιστοιχεί και θα εκδίδεται το έντυπο πληρωμής του σε τράπεζα. Το τέλος αυτό ξεκινάει από τα 20 ευρώ για έκταση έως 100 τμ και αυξάνεται κλιμακωτά μέχρι τα 3.600 ευρώ για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων.

Η υποβολή των αντιρρήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στην σελίδα της εφαρμογής του Εθνικού Κτηματολογίου. Εκεί υποβάλλονται μαζί με την αντίρρηση και όλα τα στοιχεία που έχει ο ενδιαφερόμενος στην διάθεσή του καθώς επίσης και η υπό αμφισβήτηση  έκταση με συντεταγμένες ΕΓΣΑ. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει και η κατάθεση του φυσικού φακέλου με όλα τα δικαιολογητικά.

Σε περίπτωση που ο πολίτης χάσει την διορία που έχει τεθεί τότε ο χάρτης καθίσταται οριστικός και η μόνη οδός για την αμφισβήτηση της έκτασης είναι η δικαστική.

Στα Ιωάννινα ο Δασικός Χάρτης θα είναι ανερτημένος από τις 10 Φεβρουαρίου μέχρι τις 10 Απριλίου

Επικοινωνία: